Vastlopen als uitnodiging het anders te doen
Vastlopen komt in alle mogelijke vormen voor die je kunt bedenken. In relatie tot jezelf, de ander en in een situatie. Hoe je ook vastloopt, wat je scenario ook is, in welke mogelijkheden of onmogelijkheden je je ook bevindt vastlopen voelt altijd vervelend. Je had je immers voorgenomen het anders te doen en toch krijg je het niet voor elkaar.
Het zijn eigenlijk nooit de omstandigheden
Het liefst vertel ik je dat het altijd door de omstandigheden komt dat je vastloopt. Maar met een beetje doorvragen houd dat geen stand. Vastlopen of vastzitten geeft altijd een ervaring van te weinig beweegruimte in relatie tot wat je wilt. Hier reageer je op en hoe je dat doet maakt jou jou. Het kan er voor zorgen dat je in een terugtrek-uitzit-modus terecht komt of misschien wel een doordrukken-doorgaan-nooit-opgeven-modus of misschien vind je iemand als houvast of ken je het scenario dat ‘de zin ontbreekt’. Zinnen als ‘het heeft toch geen zin’, ‘ik geef niet op’ of ‘als ik het maar niet alleen hoef te doen’ nemen op den duur meer vastloop-gevoel met zich mee. Je voegt je naar de situatie, verdwijnt op een bepaalde manier zelf van het toneel en verliest zeggenschap op het zetten van een constructieve passende stap.
“Een situatie kan te groot, te lang, te veel zijn én ligt de vraag op tafel hoe kom je vervolgens weer uit de coulisse terug op het toneel. Het zijn nooit de omstandigheden; gaat het veel vaker om hoe jij erin beweegt.”
Wat was er eerst
De grap van het verhaal, of zullen we het de crux noemen. Het zijn niet de omstandigheden waardoor je vastloopt. Laat juist díe situatie je haarfijn zien wat je staat van zijn is die ervoor zorgt HOE je in een ‘vastloop’-stuk terecht komt. De ‘het heeft toch geen zin’, de ‘mij krijg je niet klein’ was er al veel eerder dan de huidige situatie. Typisch geval van ‘wat was er eerder; de kip of het ei?’ En hier liggen ook je mogelijkheden. De feiten van de situatie krijg je nu niet anders, heb je wel zeggenschap over HOE je ermee omgaat.
Kort-door-de-bocht-oplossing
De kortste oplossing; ‘dan denk je toch gewoon in mogelijkheden’. Is makkelijk maar niet duurzaam voor stug terugkerende patronen. Wel een eerste stap. Denken in moeilijkheden is veel vaker een gewoonte als situaties lang duren. Denken in mogelijkheden vraagt om eerst even iets anders te doen dan op volle toeren hetzelfde scenario blijven draaien zonder dat het een andere uitkomst geeft. ‘Even iets anders doen’ is 9 van de 10 keer even niet nadenken vanuit je cognitieve brein maar meer iets doen vanuit je creatieve brein. Zo kom je even los van de situatie. Je verandert daardoor je staat van zijn. Een kort-door-de-bocht-oplossing die op heel wat momenten heel effectief is. Een gevoel van ruimte kan je ook net even een frisse kijk geven op een bestaande situatie.
Er is altijd één stap mogelijk
Er zijn 1000 redenen waarom dit niet voor je werkt. Je bent moe, zit er doorheen, te lang en te veel, je kunt het niet opbrengen, je komt nauwelijks toe aan jezelf laat staan tijd hebben voor iets nieuws of iets anders. Het lijkt of al het andere voorrang heeft. Er zijn zoveel mensen of gewoonten die ervoor kunnen zorgen dat je in je eigen vastzitten kan blijven zitten. En soms kom je ook niet los en is elke oplossing tijdelijk. Een rondje hardlopen helpt 1 dag om je beter te voelen. De afspraak met de vriendin voedt niet op lange termijn. De verandering die je wilt blijft uit en ergens blijf je met lege handen staan als het gaat om veranderen in het thema waarin je bent vastgelopen maar ook voor lief hebt genomen. En weet; er is altijd één stap mogelijk. Er is altijd één beweging mogelijk om op dat moment even tijdelijk uit je vastlopen te ontsnappen. En die hoeft niet altijd voorwaarts te zijn, dat kan er ook aan toegeven zijn.
Vastlopen op verschillende lagen
De crux van vastlopen is dat HOE je vastloopt er al eerder was dan de situatie waarmee je hebt om te gaan. En als je de situatie niet kunt veranderen welke beweging kun je wel maken om anders om te gaan met HOE jij het doet. En soms doet een pas op de plaats, een dosis reflectie en oefenen in anders doen een juiste start. In ieder geval een passende stap richting je gewenste situatie. Laat vastlopen een uitnodiging zijn om het anders te doen. Er is altijd één stap mogelijk. Blijft het gewenste resultaat op lange termijn uit; dan is er op een bepaalde manier een Systemische dynamiek gaande. Een patroon van binding, verstrikking of andere dynamiek vanuit je gezin of systeem van herkomst. Soms zijn mensen vanbinnen nog zo loyaal aan ‘hoe wij het deden thuis’ dat individuele groei in de knel komt. Je kunt niet veranderen wat je niet weet. Hier is het handig om de herkomst van je beweging te onderzoeken. En ook daarin geldt; laat vastlopen een uitnodiging zijn om het anders te doen, en misschien wel je blikveld ‘waarom je doet wat je doet’ groter te maken dan jijzelf.
Het hele plaatje in beeld
In coaching kijk ik altijd naar het hele plaatje. Op individueel niveau, relationeel niveau en systemisch niveau. Wat is je huidige situatie, hoe beweeg je daarin en vanuit welk uitgangspunt doe je dat. Kijk ik ook op een Systemische laag; dat betekend zoveel als ‘welke dynamieken kent je systeem van herkomst’ waardoor vastlopen op dit moment actueel is in je dagelijks leven en hoe verhoud jij je daartoe. Hierdoor ontstaat een gezonde mix van bewustwording, inzicht, ervaring en verandering van waaruit stappen gemaakt worden. Personal coaching maakt groei mogelijk zodat je dat wat je je voorneemt ook echt voor elkaar krijgt.
Ken jij het om vast te lopen of herken je jezelf in dit stuk? Aarzel dan niet om contact op te nemen; er is ruimte om ook voor jou een passende stap te maken richting verandering. Je kunt me bereiken via coaching@barbarabenet.nl of bel me anders op 0611911850 voor een vrijblijvende kennismaking om te onderzoeken hoe personal coaching je op weg kan helpen om het beste uit jezelf te halen. Ik kijk graag met je mee!
Je bent welkom.
Barbara