typemachine
Een frisse kijk op bestaande ideeën maakt een wereld van verschil.

Barbara Benet
Coaching & Therapie

Dat tandpastadopje

tandpasta

Irriteer jij je wel eens aan je partner? Of in ieder geval aan die kleine dingen die jij graag ziet dat hij anders zou doen? Eigenlijk zag altijd al dat hij dat deed maar toen stoorde het je nog niet zo. Nu jullie inmiddels samenwonen, kinderen hebben en jij je parttime baan in fulltime aan het goochelen bent, is het toch wel heel vervelend aan het worden.

Het kleine

Het kleine op zich is niet zo erg, maar als het kleine het grote wordt dan lijkt het wel de bril te vormen en komt de ander onder een vergrootglas te liggen. Neem nou het tandpastadopje. Op zich is het een heel klein iets. Eigenlijk nietszeggend of noemenswaardig. Maar wat als het tandpastadopje elke dag, 2 keer per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar er niet op wordt gedraaid en dat al 10 jaar van jullie relatie. Dan worden kleine dingen, grote dingen.

Het vergrootglas

Je leuke man is niet meer de leuke man, het is de ‘sloddervos’ geworden. De man die ‘nooit iets opruimt’ en als dat nog even doorsudderd is het de man die ‘nooit wat doet in huis’. Als de kleine dingen groot worden is de bril waardoor je de ander ziet extreem vergroot en onvermijdelijk.

Initiatief

De crux van het verhaal is dat er altijd eerst 1 iemand is die zich stoort, meestal jij. En de ander? Die onthoud maar niet jouw subtiele en minder subtiele hints. Hoe vaak je het ook zegt, hoe vaak je het ook noemt het verandert niet. Tandpasta met klikdop heb je geprobeerd, het werkt al zeg je het zelf. Maar het probleem verschuift zich moeiteloos naar ‘de sokken en de wasmand’. En als je er dan over nadenkt zijn er toch wel een aantal zaken die je storen. Maar als je het er over wilt hebben en je neemt het initiatief dan eindigt het gesprek uiteindelijk in goede voornemens. Leuk idee, het initiatief, maar het werkt niet.

Werkwoord

Samen het er over hebben is een kunst. Het vereist een gesprektechniek, doorvragen, het vraagt alert zijn op wat iemand zegt, en hoe jullie beide de dingen doen. Want daar waar jij je stoort aan de tandpasta, de sokken maar ook het gereedschap door het huis. Stoort hij zich inmiddels aan ‘het aanspreken’. Een relatie is werken, maar moet je wel weten hoe en welke kant op. Tipje van mij: Waarom vragen! Want waarom blijft dat tandpastadopje nou altijd van die tube? Het antwoord zal verbluffend makkelijk zijn, en misschien zelfs wel wat voor te zeggen.

Elke voorkant heeft een achterkant

Mensen zijn voor 90% bewust van wat ze doen. 9 van de 10 acties worden uitgevoerd op de automatische piloot. Autorijden, tandenpoetsen, sokken uitdoen. Betekent niet dat er geen strategie achter zit. De strategie, die stuurt het gedrag. Dat is zo mooi. Dat maakt mensen zo interessant. Waarom doen ze wat ze doen? Waar komt dat vandaan? Want dat levert iets op! En hoe kun je er nu samen voor zorgen dat dat, voor jullie samen, goed gaat werken. Dat is het idee, dat is het werkwoord en dat is stap 1 om er voor te zorgen dat dat tandpastadopje geen doorn meer in jouw oog is.

 

*Bron tekst: Geïnspireerd door het werk van Professor Alfons Vansteenwegen bewerkt door Barbara Benet | Barbara Benet Coaching voor professionele doeleinden.  

Als coach werk ik graag met de methodiek ontwikkeld door Professor Alfons Vansteenwegen. Zijn methodiek is gestoeld op 25 jaar ervaring in relatietherapie en daar aan verbonden wetenschappelijke studies en onderzoek.

Neem vrijblijvend contact op

Contact gegevens

Kom je met de auto dan kun je de route plannen via de link: http://maps.google.nl/. Voor de deur en in de straat kun je onbetaald parkeren. Kom je met het OV, kan https://9292.nl/. je verder helpen.

Stuur je me een mailtje of neem je telefonisch contact op ’s avonds of in het weekend beantwoord ik deze de eerst volgende werkdag.

Barbara Benet
Leidseweg 150 - 2251 LJ Voorschoten
T: 06-11911850
E: coaching@barbarabenet.nl